Czym grozi niedobór składników mineralnych w diecie?

Blisko 2 miliony Polaków jest niedożywionych, a kolejnych 5 milionów znajduje się na granicy niedożywienia. Szokujące, prawda? Zwłaszcza że przyczyną niedożywienia nie jest w tym przypadku ubóstwo, ale zła dieta, polegająca na niedostarczaniu organizmowi wystarczającej ilości składników odżywczych.

Czym są składniki mineralne?

To grupa związków, których organizm człowieka nie potrafi syntetyzować samodzielnie, dlatego codziennie muszą być dostarczane w odpowiednich ilościach z pożywieniem. W organizmie pełnią różnorodne funkcje, są np. materiałem budulcowym, wchodzą w skład komórek, płynów ustrojowych, enzymów, hormonów, biorą udział w przenoszeniu tlenu do komórek, w zachowaniu prawidłowej pobudliwości nerwów i mięśni, w utrzymaniu równowagi kwasowo-zasadowej.

– Doświadczony lekarz już w trakcie rozmowy z pacjentem rozpozna, jakich składników mineralnych brakuje w jego diecie – mówi dr Ewa Kazimierska, specjalista medycyny rodzinnej. – Jeśli dana osoba ma osteoporozę, na pewno cierpi na niedobór wapnia. Stwierdzono anemię – potrzeba więcej żelaza. Kołatanie serca? Winien jest niedobór, ale może też nadmiar, potasu.

Składniki mineralne można podzielić w uproszczeniu na trzy grupy.

Pierwsza z nich odgrywa zasadniczą rolę w budowie układu kostnego, zębów, skóry i włosów. To głównie wapń (Ca), fosfor (P), magnez (Mg), siarka (S) i fluor (F). Ich niedobór to główna przyczyna tzw. kruchych kości i słabych zębów. O dostarczenie tych pierwiastków powinni zadbać także wszyscy, którym zależy na atrakcyjnym wyglądzie: zdrowej cerze, lśniących włosach i mocnych paznokciach. Wapń i magnez odpowiadają przy tym za pobudliwość nerwowo-mięśniową, a ich brak skutkuje skurczami oraz bólami mięśni i stawów, nerwowością oraz bezsennością. Magnez nazywany jest minerałem przeciwstresowym – im większy stres, tym więcej należy przyjmować magnezu. Dostarczą go przede wszystkim takie produkty, jak orzechy, migdały,  kakao czy czekolada, a także kiełki pszenicy, kasza, ziarna zbóż, banany, awokado, warzywa zielone i strączkowe, jabłka, , produkty mleczne, mięso, ryby . Z kolei źródłem wapnia są m.in. produkty mleczne, ziarno sezamowe, migdały, sardynki, łosoś, makrela, fasola, groch, soja, jarmuż, buraki, kapusta, brokuły, mak i słonecznik, a fosforu: mięso i ryby, pieczywo, makaron, kasza, otręby, jajka, orzechy, migdały, nasiona, ryż, fasola, soja, grzyby, kakao, czekolada i groch.

Na gospodarkę wodno-elektrolitową oraz utrzymanie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie wpływają głównie sód (Na), potas (K) i chlor (Cl). Ich niedobory skutkują osłabieniem sprawności mięśni i nerwów, osłabieniem czynności serca, zachwianiem równowagi kwasowo-zasadowej, nudnościami i zawrotami głowy, a w skrajnych przypadkach – nawet grożą śmiercią. Niebezpieczny jest jednak także nadmiar niektórych z tych składników, zwłaszcza zawartego w soli kuchennej sodu, który sprzyja nadciśnieniu. Potasu dostarczą nasiona roślin strączkowych, ziemniaki, seler, pomidory, marchew, banany, produkty pełnoziarniste, nieprzetworzone mięso i mleko.

Kolejna grupa składników mineralnych buduje związki o podstawowym znaczeniu dla funkcjonowania organizmu, np. żelazo (Fe) wchodzi w skład hemoglobiny i mioglobiny, jod (I) – tyroksyny, kobalt (Co) – witaminy B12, a cynk (Zn), mangan (Mn), miedź (Cu), żelazo (Fe), selen (Se) i molibden (Mo) są składnikami lub aktywatorami enzymów. Fundamentalne znaczenie dla funkcjonowania organizmu ma żelazo – najistotniejszy składnik czerwonego barwnika krwi (hemoglobiny), niezbędny w procesie tworzenia czerwonych ciałek krwi w szpiku kostnym. Niedobór żelaza prowadzi do niedokrwistości, zmęczenia, bólów i zawrotów głowy, uczucia zimna, nudności, braku łaknienia, wzdęć, zmniejszonej odporności, sprawności mięśniowej i intelektualnej. Dostarczą go: mięso, wątroba, ryby, żółtko jaj, twaróg, orzechy, mleko, warzywa strączkowe, brokuły, szpinak, krewetki. Z kolei brak jodu odpowiada za niedoczynność tarczycy. Po jego uzupełnienie najlepiej udać się nad morze, nie tylko bowiem występuje w słonowodnych rybach, lecz także wdychamy go tam z powietrzem. Amatorzy morskich ryb, a także otrąb, kiełków i produktów zbożowych nie powinni narzekać również na brak selenu.

Witaminy, czyli związki życia

Koniec zimy i wiosna to czas, kiedy wielu z nas dotyka hipowitaminoza, tj. niedobór witamin. W tych porach roku spożywamy mało warzyw i owoców, a większość z nas zjada je tylko w postaci przetworów konserwowych i kwaszonych.

– Pamiętajmy, że niektóre witaminy, a konkretnie A, D, E i K, rozpuszczają się w tłuszczach – przypomina dr Kazimierska. – Dlatego niebezpieczne jest ich unikanie, trzeba tylko wybierać tłuszcze zdrowe, czyli nienasycone. Znajdziemy je w przede wszystkim w rybach morskich, oliwie czy oleju. Nie zaszkodzi też odrobina masła.

W naszej szerokości geograficznej najbardziej jesteśmy narażeni na niedobór witamin E, D, B6, C, A oraz kwasu foliowego. Witamina A jest jedną z najważniejszych dla funkcjonowania organizmu. Odpowiada za prawidłową czynność tkanki nabłonkowej, zapobiega zakażeniom układu pokarmowego i oddechowego. Ponadto wzmacnia układ immunologiczny. Niedobór tej witaminy powoduje upośledzenie wzroku, jest przyczyną zmian skórnych oraz częstych stanów zapalnych układu oddechowego. Awitaminoza witaminy A prowadzi do rozmiękania rogówki, zespołu suchego oka, rogowacenia skóry, wysychania błon śluzowych, zmniejszenia odporności górnych dróg oddechowych i przewodu pokarmowego na czynniki zakaźne. Ponadto niedobór witaminy A przyczynia się do braku apetytu, wywołuje nadmierną drażliwość, bóle stawów, a także wypadanie włosów. Ta życiodajna witamina znajduje się w takich produktach, jak: wątróbka wieprzowa i drobiowa, masło, śmietana, sery żółte i mleko. Duże ilości witaminy A oraz jej prowitaminy – beta-karotenu – są obecne w owocach i warzywach o barwie pomarańczowej, czerwonej oraz zielonej.

Mocno odczuwamy również brak witaminy C, która zwiększa odporność organizmu, chroni przed działaniem wolnych rodników i innych toksyn. Odpowiada ona także za leczenie się ran oraz produkcję kolagenu, czyli substancji, która jest odpowiedzialna za wiązanie komórek zębów, kości i naczyń włosowatych. Witamina C znajduje się w owocach dzikiej róży, cytrusach, natce pietruszki, papryce, pomidorach i warzywach kapustnych.

Także witamina E wzmacnia naszą odporność, wpływa na stan skóry i funkcjonowanie całego organizmu oraz pomaga w tworzeniu czerwonych krwinek. Znajduje się w oleju słonecznikowym, oliwie z oliwek, kiełkach pszenicy, orzechach i nasionach słonecznika.

Z kolei witamina D to „witamina słońca”, produkowana w organizmie pod wpływem działania promieni słonecznych. Jeśli jednak nie nasłoneczniamy organizmu w wystarczającym stopniu, do czego często dochodzi zimą, może się okazać, że brakuje nam witaminy D. Jej niedobór powoduje osteomalację (rozmiękanie kości), a ta z kolei – problemy z wchodzeniem po schodach czy chodzeniem. Objawy niedoboru witaminy D to także różnego rodzaju bóle. Niektórzy dopiero po wielu badaniach i wizytach u reumatologa czy neurologa dowiadują się, że przyczyną ich dyskomfortu jest właśnie niedobór tej witaminy.

Witamina B6 bierze udział w tworzeniu hormonów odpowiadających za funkcjonowanie układu nerwowego, m.in. adrenaliny. Jej niedobór przyczynia się do nadpobudliwości nerwowej, może wystąpić również drętwienie rąk i nóg, wypadanie włosów. Witamina B6 znajduje się w drożdżach, otrębach pszennych, roślinach strączkowych (fasola, groch, soja), orzechach i mięsie wieprzowym.

Natomiast brak kwasu foliowego jest przyczyną niedokrwistości megaloblastycznej, zapalenia języka i biegunki.

Morfologia – detektyw zmian w organizmie

Liczba witamin i minerałów, jakie powinniśmy dostarczać organizmowi, może z początku przyprawić o zawrót głowy. Jednak różnorodna dieta, bogata w owoce, warzywa, rośliny strączkowe, ciemne pieczywo, ryby, a także mięso i nabiał powinna dostarczyć organizmowi większości składników odżywczych.

– Trzeba po prostu jeść rozsądnie, nie ulegać stereotypom, ale dopasować dietę do swoich potrzeb – mówi dr Kazimierska. – Warzywa i owoce spożywamy praktycznie bez ograniczeń, pamiętajmy jednak, że składniki mineralne i witaminy z owoców najlepiej wchłaniają się rano, a z warzyw – wieczorem. Nie powinniśmy jeść zbyt wiele mięsa, ale to ono właśnie jest źródłem żelaza. Niedawno jeszcze radzono unikać jajek ze względu na cholesterol, pamiętajmy jednak, że żółtko to magazyn bezcennej dla mózgu lecytyny, a białko jaja kurzego znakomicie niweluje niedobory białka w wątrobie. Podobnie jest z suplementami diety: generalnie unikamy tych „cudownych pigułek”, ale suplement dopasowany do naszych potrzeb po konsultacji z lekarzem jest skuteczny i bezpieczny. Jeśli podejrzewamy, że zdrowa dieta nie wystarczy, warto wykonać badania krwi. Dzięki temu dowiemy się, jakich witamin nam brakuje i jakie składniki mineralne musimy uzupełnić.

Jednym z najprostszych i najłatwiej dostępnych w przychodniach badań jest morfologia. – Jej wyniki dostarczają lekarzowi wielu cennych informacji o organizmie pacjenta – mówi dr Kazimierska. – W wieku 60+ zalecam morfologię co rok. Co pół roku powinniśmy zbadać ciśnienie krwi, poziom cukru, a co dwa lata – profil lipidowy, a także hormony tarczycy. Wyniki wymienionych badań dadzą lekarzowi solidne podstawy do prowadzenia kuracji seniora bez zbytecznego ingerowania w jego organizm.


Morfologia bez tajemnic

Standardowa morfologia uwzględnia następujące parametry: RBC, MCV, MCH, MCHC, WBC, PLT, HGB, HCT.

  • RBC określa poziom erytrocytów. Zmniejszenie ich liczby w stosunku do normy to objaw anemii. Może być skutkiem utraty krwi (np. z wrzodu żołądka lub dwunastnicy) albo efektem niedoboru żelaza, witaminy B12 lub kwasu foliowego.
  • MCV to średnia objętość krwinki czerwonej. Zawyżone MCV (zwane makrocytozą) może być oznaką anemii spowodowanej niedoborem witaminy B12 lub kwasu foliowego. Zmniejszenie wartości MCV (zwane mikrocytozą) to najczęściej skutek niedoboru żelaza.
  • MCH oraz MCHC pozwalają określić średnią zawartość i stężenie hemoglobiny w krwince czerwonej. Także w tym wypadku wartości poniżej średniej świadczą o niedoborze żelaza.
  • Parametr WBC określa liczbę leukocytów. Wynik ponad normę to sygnał, że w organizmie toczy się infekcja lub mamy do czynienia ze stanem zapalnym czy też z białaczką. Zmniejszenie liczby leukocytów może być wynikiem uszkodzenia szpiku.
  • PLT informuje o liczbie trombocytów, czyli płytek krwi. Zwiększenie wskaźnika PLT ponad normę pojawia się w przewlekłych zakażeniach, w niedoborze żelaza, po usunięciu śledziony. Zmniejszenie liczby płytek krwi może być spowodowane ich upośledzonym wytwarzaniem w szpiku (z powodu przerzutów raka do szpiku lub ostrych białaczek), na skutek działania leków przeciwbólowych i antybiotyków, chorób autoimmunizacyjnych lub ich niszczeniem przez toksyny bakteryjne.
  • Pod nazwą HGB kryje się oznaczenie poziomu hemoglobiny – białka, które zawierają krwinki czerwone, odpowiadające za przenoszenie tlenu do tkanek. Poziom hemoglobiny jest podstawowym parametrem, który służy do rozpoznawania niedokrwistości.
  • Z kolei HCT to hematokryt. Podwyższenie tego wskaźnika występuje w chorobie o nazwie czerwienica i przy odwodnieniu organizmu. Obniżone HCT sugeruje anemię.

Niedobory witamin i minerałów

  • Witamina A. Objawy niedoboru: wysypka odropodobna; problemy ze wzrokiem lub kurza ślepota; suchość oczu (zespół suchego oka)
  • Witamina B1 (tiamina). Objawy niedoboru:  osłabienie, zmęczenie, oczopląs, zaburzenia pamięci, koncentracji
  • Witamina B2 (ryboflawina). Objawy niedoboru: rany na języku lub ustach; popękana lub łuszcząca się skóra warg; przetłuszczająca się, zaczerwieniona i łuskowata skóra twarzy i bocznych części nosa
  • Witamina B3 (niacyna). Objawy niedoboru: rany na języku; ból języka
  • Witamina B6 (fosforan pirydoksalu). Objawy niedoboru: ogólne pogorszenie samopoczucia, obniżenie sprawności procesów myślowych, zapalenie nerwów,  depresja, apatia, bezsenność,  zwiększenie ryzyka powstawania nowotworów.
  • Witamina B7 (biotyna). Objawy niedoboru: wypadanie włosów
  • Witamina B9 (kwas foliowy). Objawy niedoboru: niedokrwistość megaloblastyczna, uczucie przemęczenia i kłopoty z koncentracją, stany niepokoju, lęku, depresja, nadmierna drażliwość, bezsenność, roztargnienie, problemy z pamięcią
  • Witamina B12. Objawy niedoboru: przedwcześnie siwiejące włosy, parestezje (drętwienie lub mrowienie w dłoniach i stopach)
  • Witamina C. Objawy niedoboru: samoistne krwotoki; sucha, łuszcząca się skóra; krwawienie i choroby dziąseł; częste przeziębienia; uporczywe infekcje
  • Witamina E (tokoferol). Objawy niedoboru: neuropatia obwodowa; ataksja (brak koordynacji ruchowej, tzw. niezborność ruchów); osłabiony układ odpornościowy; retinopatia (poważne uszkodzenie siatkówki oka)
  • Witamina D. Objawy niedoboru: krzywica; bóle kostne; słabość mięśni; choroby układu krążenia; nowotwory
  • Wapń. Objawy niedoboru: drętwienie palców u rąk; konwulsje; arytmia (nieregularny rytm serca); osteoporoza; złamania kości
  • Selen. Objawy niedoboru: pogorszenie sprawności układu odpornościowego, nowotwór lub historia chorób nowotworowych w rodzinie; kardiomiopatia (choroby mięśnia sercowego)
  • Jod. Objawy niedoboru: wole tarczycy; niedoczynność tarczycy
  • Chrom. Objawy niedoboru: katarakta (zaćma); łaknienie cukru; wahania poziomu glukozy we krwi; niski poziom glukozy we krwi
  • Magnez. Objawy niedoboru: miękka, łamliwa płytka paznokcia; nadpobudliwość u dzieci; skurcze mięśni nóg; PMS – zespół napięcia przedmiesiączkowego; uporczywa biegunka; drżenie rąk; dysfagia (trudności z przełykaniem)
  • Cynk. Objawy niedoboru: rozstępy; nadpobudliwość u dzieci; słabe gojenie się ran; częste przeziębienia; niepłodność i poronienia; zaburzenia węchu i smaku; słaby wzrok lub kurza ślepota; uporczywe infekcje
  • Żelazo. Objawy niedoboru: niedokrwistość, blady język; wypadanie włosów